Laktozė

Laktozės netoleravimas yra nesugebėjimas virškinti laktozės, kai trūksta laktazės plonosiose žarnose. Piene yra daug laktozės (karvės pieno litre – 40 g, kalės piene mažiau), kuris mažiems gyvūnams būna pagrindinis angliavandenių šaltinis. Laktozė turi būti suskaidyta į monosacharidus gliukozę ir galaktozę, kad organizmas ją galėtų pasisavinti. Šis skaidymas priklauso nuo laktazės, plonųjų žarnų išskiriamo fermento. Paprastai žinduoliai prisitaikę pirmus gyvenimo mėnesius maisto medžiagas gauti iš pieno, kol būna atjunkyti. Tad gyvenimo pradžioje laktazės pagaminama dideli kiekiai, o nujunkymo metu jos kiekis mažėja. Tai būdinga visiems žinduoliams, tuo pačiu ir žmogui. Jei atjunkymo metu laktazės išskyrimas „neišjungiamas“, gyvūnas pieną gerti gali ir suaugęs. Tolerancija laktozei paveldima kaip dominantinis bruožas. Kartais pasitaiko įgimtas laktazės trūkumas, kuomet šio fermento neišskiriama nuo gimimo. Paprastai esant laktozės netoleravimui išgėrus pieno pučia vidurius, pykina, viduriuojama. Svarbu skirti alergiją nuo laktozės netoleravimo. Gydymo nėra, geriausia atsisakyti pieno produktų arba vartoti raugintus.

Sekite mus feisbuke

Mūsų draugai